[email protected] 51686112
Skinneben og læg - Afhjælp og forebyg skader i lægmuskulaturen

Skinneben og Læg

Sport112 har et stort udbud af produkter til at afhjælpe og forebygge skader samt overbelastning på lægmuskulaturen. De skader som oftest opstår I underbenet/læggen er: Skinnebensbetændelse, forstrækning, fibersprængning, achillesenebetændelse eller smerte i forbindelse med overbelastning. Har man eller vil man forebygge en af de ovenstående skader, vil man med fordel kunne benytte sig af en læg sleeve eller lægbind. Sport112´s lægbind støtter muskulaturen, nedsætter smerter og er med til at øge cirkulationen i læggen.

Viser alle 6 resultater

I underbenet opdeler man muskulaturen i en forreste, en bagerste og en udvendig muskelgruppe (loger). Skader i underbenet kan inddeles i flere kategorier, enten en slagskade (direkte muskelskade/traume), betændelse/inflammation (svarende til skinnebensbetændelse) eller forstrækning/fiber skade (indirekte muskelskade/traume).

Oplever man begyndende skinnebensbetændelse anbefales aflastning fra aktivitet, hvor gentagende stød gennem underbenet opstår. Man kan afprøve andre indlæg/såler f.eks. fra Bauerfiend, i sine sko samt brug af en lægbandage som hjælp til helingsprocessen.

Slagskader på underbenet

Slagskader på underbenet (Svarende til et trælår) kan ses oftest på ydersiden eller bagsiden af læggen. Denne form for skade opstår hyppigst i sportsgrene med kontakt, som f.eks. fodbold, håndbold, kampsport eller ishockey, som følge af et direkte slag på musklen. Skulle en slagskade opstå kan man med fordel benytte sig en lægbandage eller lægstøtte til at afhjælpe ømhed, hævelse eller smerte ved gentagende kontakt. Hævelsen er ofte forbundet med ømhed samt nedsat bevægelighed i området, hvilket virker generende. Som en del af en god behandlingsstrategi, skal man forsøge at mindske hævelsen efter en direkte muskelskade. Dette gøres ved at stoppe blødningen i muskulaturen ved brug af bl.a. kompression. Til dette formål kan man finde en lægbandage som kan afhjælpe hævelse. Her kan bl.a. Sports Compression Sleves fra Bauerfiend benyttes eller Trizone læg fra Compex. Aircast Cryo Cuff som er produceret af Don Joy, er en anden mulighed, hvis man ønsker at minimere hævelse og ømhed. Lægbandagen/manchetten fra Aircast kan både afhjælpe med nedkøling samt kompression af læggen og derved nedsætte hævelsen.

Forstrækninger/fiberskader

Forstrækninger/fiberskader opstår ofte når muskulaturen bevæges ud i yderstillinger (kraftigt stræk efter en bold eller glid over et halgulv), løb ved høj hastighed (sprint), hurtig afvikling i forbindelse med spring eller hurtige svingbevægelser (spark til bold). I sportsgrene, som fodbold, atletik, badminton og håndbold opleves forstrækninger ofte. Skulle en forstrækning opstå, er man sjældent i tvivl, da en enten en pludseligt opstået lokal ømhed eller i slemme tilfælde en piskesmældsfornemmelse og pludselig smerte vil mærkes i muskulaturen. En blødning og betændelsesreaktion (inflammation) vil opstå og både hævelse og misfarvning komme forekomme i området. Når en forstrækning sker, bør man benytte sig af kompression, som en del af behandlingsstrategien og her kan en lægbandage eller lægstøtte benyttes med fordel. Skulle man opleve en forstrækning, er manglende opvarmning før aktivitet og træning, lavmuskelstyrke eller meget udtrættede muskulatur de hyppigste årsager til forstrækninger i lårets muskulatur.

Hvordan aflaster man skaden?

Der findes flere gode lægbandager og lægstøtte, som kan hjælpe med at holde muskulaturen varm, give kompression, øge blodcirkulation og give støtte til muskulaturen under sport og træning. Har man problemer med, at varme sin muskulatur op, kan man med fordel benytte sig af en lægbandage. Bandagen vil nedsætte afgivningen af varme fra musklen, og derved give en passiv opvarmningseffekt. Ved øget temperatur i muskulaturen vil man opleve et boost af performance og præstation samt nedsætte risikoen for forstrækninger og muskelskader.

Produkterne til underbenet og læggen er ofte produceret af enten nylon eller neopren. Når man vælger sin lægbandage eller lægstøtte er det vigtigt, at vælge en model, som passer til dit underben. Er bandagen for løs, vil den glide ned, når du begynder at bevæge dig. Bruges lægbandagen under sport, skal man vælge en model, som er lavet specifikt til dette. Både Bauerfeind, Rehband, Compex og Don Joy laver alle kvalitetsprodukter, som kan bruges til låret under både sport og som en del af behandlingsstrategi. Modellerne kan købes ved Sport112.dk, hvor du kan få professionel vejledning i den rigtige model til netop dit behov.