Ingefær som analgetika / smertestillende ved træning og sport i stedet for NSAID

Brugen af smertestillende medikamenter er hyppig i forbindelse med træning og sport på eliteplan. De hyppigst anvendte medikamenter er NSAID-præprater, "Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug. NSAID blev anvendt af 65% ved XV Pan American Games brugte, 25,6% ved De Olympiske Lege i Sydney (Inden for de seneste 3 dage blandt de dopingtestede), 30,8% ved 2002 og 2006 FIFA World (10,6% ved alle kampe) og estimeret 50-70% ved maraton, triatlon og ultraløb. NSAID er i flere studier dokumenteret som en effektiv smertestiller ved muskel- og ledsmerter i relation til træning. Årsageren til man sørger en alternativ smertestiller i stedet for NSAID skyldes det store antal af bivirkninger, som er sat i forbindelse med medikamenterne, bl.a. nedsat remodulering af senevæv og nedsat heling af ligament og knogle, akut nedsat muskelproteinsyntese efter træning, problemer i relation til maven (gastrointestinal (GI) dysfunction) og mavesår.


Ingefær (Zingiber officinale) har i studier dokumenteret en smertereducerende ved mennesker og dyr. Studier på ingefær i relation til idræt indikerer at supplering af ingefær kan nedsætte DOMS efter excentrisk træning samt lang distance løb. Det skyldes muligvis at ingefær øger restitutionen efter maksimal excentrisk styrketræning og nedsætter det inflammatoriske respons på cardiovaskulær træning. For at opnå en smertestillende effekt af ingefær, anbefales det i litteraturen at supplere med 2g pr. dag i minimum 5 dage før effekt og gerne 1-2 uger for optimal effekt. En enkelt dosering af ingefær har ingen effekt på smerter.


Forskningen på ingefær som smertestillende i relation til træning og sport har en række svagheder. Antallet af studier på området er meget få, de er lavet på utrænede samt er effekten af ingefær ikke direkte sammenlignet med NSAID.


Referencer

PATRICK B. WILSON . GINGER (ZINGIBER OFFICINALE) AS AN ANALGESIC AND ERGOGENIC AID IN SPORT: A SYSTEMIC REVIEW. Nebraska Athletic Performance Laboratory, University of Nebraska—Lincoln, Lincoln, Nebraska
Sport112   |   Birkelyst 153   |   7430 Ikast   |   51686112   |   info@sport112.dk
Sport112   |   Birkelyst 153   |   7430 Ikast   |   info@sport112.dk
0